В даній статті ви дізнаєтесь про наступне: 

  • Що таке цільове призначення земельної ділянки?

  • Як змінити цільове призначення земельної ділянки в 2018 році?

Що таке цільове призначення земельної ділянки чи землі?

Цільове призначення земельної ділянки – це її використання за тим призначенням, яке визначене на підставі відповідної технічної документації із землеустрою та чинного законодавства

Всі землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі ВИДИ

Зміна цільового призначення земельної ділянки чи землі, відповідно до статті 20 Земельного Кодексу України, здійснюється за проектами землеустрою щодо їх відведення.

ВАЖЛИВО: Законом забороняється зміна цільового призначення земельної  ділянки, яка не відповідає плану зонування території та/або детальному плану території. 

Тому настійливо рекомендуємо, перед тим як приймати рішення про зміну цільового призначення, отримати в місцевому відділі архітектури та містобудування – викопіювання із генерального плану населеного пункту, де буде вказано можливе функціональне призначення земельної ділянки. Таким чином, ви будете мати точну інформацію чи можливо буде змінити ваше цільове призначення.

Зміна цільового призначення землі в 2018 році

Як змінити цільове призначення земельної ділянки?

1. Ви повинні укласти договір із землевпорядною компанією щодо розроблення проекту землеустрою

Термін виготовлення проекту землеустрою встановлюється за домовленістю сторін,що зазначається в договорі (але згідно Закону, не більше 6 місяців)

Вартість виготовлення проекту –  ціна залежить від терміновості та складності робіт.

2. Землевпорядна організація проводить геоедезичну зйомку земельної ділянки, розробляє проект землеустрою. Проект землеустрою має бути складений у паперовій формі та у формі електронного документу.

Після чого даний проект підлягає погодженню уповноваженими органами влади відповідно до статті 186-1 Земельного кодексу України. А саме: місцевим управлінням Держгеокадастру, місцевим відділом архітектури та містобудування та іншими організаціями в окремих індивідуальних випадках.

Важливо знати, що наявність затвердженого плану зонування території або детального плану території є обов’язковою в ході погодження проекту зміни цільового призначення.

Щоб дізнатися, чи існує така документація у разі розміщення земельної ділянки в межах населеного пункту треба звернутись в міську, сільську, селищну раду, а у разі розміщення ділянки за межами населеного пункту – в місцеву райдержадміністрацію.

Якщо детального плану немає, його розробляється окремо. Як це зробити ви можете дізнатись ТУТ.

3. Звернутись до сільської, селищної, міської ради із клопотанням про затвердження проекту щодо зміни цільового призначення. 

4. Подання Замовником заяви разом і проектом землеустрою в ЦНАП для внесення відомостей до Державного земельного кадастру

5. Подана заява протягом 14 днів розглядається державним кадастровим реєстратором відповідного відділу Держгеокадастру, після чого він вносить відомості про зміну цільового призначення земельної ділянки до Державного земельного кадастру.

6. Зареєструвати право на нерухоме майно в державному реєстрі прав. Це можна зробити, звернувшись до центру надання адміністративних послуг чи нотаріуса.

Люди також читають:

Як отримати кадастровий номер для земельної ділянки за найдоступнішими цінами  в Україні? 

Як швидко отримати витяг із Державного земельного кадастру (ДЗК) про земельну ділянку?